Over het Joegoslavië-tribunaal

icty: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in The Hague

ICTY in Den Haag

In Getekend trekken de hoofdpersonages op een gegeven moment naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, op zoek naar meer informatie over de gruwelijke moorden in Breskens en Antwerpen. Ze wonen er het proces bij van (de fictieve oorlogsmisdadiger) Vlastimir Pavković, voormalig Servisch onderminister van Binnenlandse Zaken, die in Den Haag terecht staat voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Kosovaarse oorlog. Hierna volgt beknopte informatie over het tribunaal.

Het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY), kortweg het Joegoslavië-tribunaal, is een gerechtshof van de Verenigde Naties, gevestigd in Den Haag. Het werd opgericht in mei 1993 en houdt zich bezig met de talrijke oorlogsmisdaden die plaatsvonden tijdens de oorlogen in de Balkan in de jaren negentig. Het tribunaal heeft 160 personen in staat van beschuldiging gesteld voor misdaden tegen de menselijkheid begaan in de periode 1991 tot 2001 in Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo en de voormalige Joegoslavische republiek van Macedonië. Meer dan 60 personen zijn veroordeeld en meer dan 40 beschuldigden staan momenteel nog terecht. Het proces tegen de voormalige Servische president Slobodan Milošević werd stopgezet na het overlijden van de beschuldigde op 11 maart 2006 in de gevangenis van Scheveningen. Een andere bekende beschuldigde is de president van de Bosnische Serviërs van 1992 tot 1995, Radovan Karadžić, wiens proces eind 2014 afgelopen zou moeten zijn, tenzij het omwille van procedurekwesties verder uitloopt. De zaak Karadžić is een van de laatste grote zaken die door het ICTY worden behandeld. Aangezien dit een ad hoc rechtbank van de VN is en geen permanente instelling zoals het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, zal het Joegoslavië-tribunaal vermoedelijk eind 2014 of in de loop van 2015 worden opgeheven. De zittingen van het tribunaal zijn toegankelijk voor het publiek.

3 gedachten over “Over het Joegoslavië-tribunaal

  1. Pingback: Villa PC › Twitter Updates for 2011-05-18

  2. Pingback: Villa PC › Twitter Updates for the week ending on 2011-05-22

  3. Pingback: Het Parlement » Blog Archief » Wat me opviel in de week eindigend op 2011-05-22

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.