Mogen massamoordenaars standrechtelijk worden geëxecuteerd?

Naar aanleiding van de executie van Osama bin Laden stellen sommigen de vraag:

“Mogen massamoordenaars standrechtelijk worden geëxecuteerd?”

Een van de hoofdpersonages van Getekend worstelt met exact dezelfde vraag.

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit van Antwerpen schreef een opgemerkt opiniestuk in De Standaard van 3 mei. “Weinigen zullen hem missen,” schrijft hij, “maar mag dat wel zomaar, een terrorist doodschieten, zonder proces, om ervan af te zijn.” En ook: “In Europa knopen we mensen als Bin Laden niet op, we sturen ze naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.”

In Getekend onderzoeken de hoofdpersonages enkele gruwelijke moorden in en rond Antwerpen. Het onderzoek leidt naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, waar het proces begint tegen de Servische politicus Vlastimir Pavković, een van de belangrijkste Servische leiders tijdens de Kosovaarse oorlog. Pavković wordt beschuldigd van gruwelijke misdaden tijdens de oorlog om Kosovo. Maar mogen moordenaars wel een eerlijk proces krijgen? Of mogen slachtoffers het recht in eigen handen nemen? In Getekend wordt het snel duidelijk dat de Kosovaarse oorlog meer dan tien jaar later nog steeds slachtoffers maakt, ook buiten de grenzen van ex-Joegoslavië.

Getekend verschijnt 20 mei bij uitgeverij Houtekiet.

3 gedachten over “Mogen massamoordenaars standrechtelijk worden geëxecuteerd?

  1. Pingback: Villa PC › Twitter Updates for 2011-05-04

  2. Pingback: Villa PC › Twitter Updates for the week ending on 2011-05-08

  3. Pingback: Het Parlement » Blog Archief » Wat me opviel in de week eindigend op 2011-05-08

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.